WILLY VAN DE WIEL WINT 15e VONDERKE MASTERS

Wederom werd café ’t Vonderke omgetoverd tot een waar dartspodium. De organisatie slaagt elk jaar er in om mooie podia te bouwen. Dit jaar was er ook weer een tent buiten gezet met een aantal straalkachels die zorgde voor de nodige warmte. Hierdoor waren twee extra banen beschikbaar. De toernooiorganisatie zorgde er middels een aantal computerschermen voor dat de poulestanden actueel bleven, zodat iedereen de vorderingen van verschillende spelers bij kon houden.

Nu dan, het toernooi zelf. Wederom vijf poules van zes spelers die allemaal tegen elkaar spelen. De beste twee van iedere poule gaan door.

In poule A liet Braulio Roncero zien dat hij niets voor niets al voor de 14e keer meedoet. Hij won al zijn wedstrijden, inclusief van Dick van Dijk en Dennis Zijderhand. Doordat Dick zijn wedstrijd tegen Dennis won, en ook de overige wedstrijden tegen Kevin Swinkels (die de zieke Ad Jacobs verving), Marco Taels en Niels van Bragt, ging Dick als tweede door naar de winnaarspoule.

In poule B staken Robert Wagner en Edwin Max, qua resultaat boven de rest uit. Mark Brouwers zat nog het dichtste bij een stunt. Hij kwam tegen Wagner tot 2-2, waarna hij het helaas niet kon afmaken. Ook tegen Max kreeg Brouwers genoeg kansen. Op een 2-2 stand ging 78 echter niet uit, waardoor Max 106 finishte (5, triple 17, bull). Zuur dus. Guido van Hoof, Jurgen Schats en Joppe Bakens waren de overige poule spelers. De dubbels lieten hen echter in de steek, waardoor zij geen rol van betekenis konden spelen.

In poule C Steve West en Mareno Michels die respectievelijk eerste en tweede werden. Michels deed dit door in een directe confrontatie Geert de Vos naar de derde plaats te verwijzen. Overige poule spelers Guido Delien, Patrick Sterckx en Pierre Hertoghs konden niet voor verassingen zorgen.

Vervolgens poule D. Mark Slegers liet zien dat regiodarters helemaal niet onder doen voor de toppers. Hij won met 3-0 van Fabian Roosenbrand (12-14-15 darts) en met 3-0 van Tony Martinez. Na ook Marc van de Goor en Stefan Fabrie aan zijn zegekar te hebben geregen, was zijn eerste plaats in de poule veilig. Dat hij de laatste wedstrijd nog verloor van Roy van den Berg, deed er daardoor niet toe. Als tweede ging Roosenbrand door, die na zijn nederlaag tegen Slegers, steeds gemakkelijker begon te gooien en de ene na de andere 180’er liet noteren. Tony Martinez eindigde als derde.

Last but not least, poule E. Met Jeroen Jorissen, Willy van de Wiel, Ron Willemsen, Joey ten Berge, Roy Hamers en Tony West. Een sterke poule, met talentvolle regiodarters. Willy werd eerste door alleen van Joey te verliezen. Ten Berge kon zijn sterke spel van de laatste tijd niet doorzetten, en verloor van Tony West en Roy Hamers. Roy die hiermee nogmaals liet zien over een groot talent te beschikken. Jeroen Jorissen won vervolgens van Tony West, waardoor drie spelers op drie punten kwamen. Even rekenen en toen bleek dat Tony West het beste saldo had. Dus Willy en Tony door.

De resultaten van de 1e ronde:

Poule A punten   Poule B punten   Poule C punten
1. Braulio Roncero 5 1. Edwin Max 5 1. Steve West 5
2. Dick van Dijk 3 2. Robert Wagner 4 2. Mareno Michels 4
3. Dennis Zijderhand 3 3. Mark Brouwers 3 3. Geert de Vos 3
4. Kevin Swinkels 2 4. Guido van Hoof 2 4. Pierre Hertogh 2
5. Niels van Bragt 1 5. Jurgen Schats 1 5. Guido Delien 1
6. Marco Taels 1 6. Joppe Bakens 0 6. Patrick Sterckx 0

Poule D punten   Poule E punten
1. Mark Slegers 4 1. Willy van de Wiel 4
2. Fabian Roosebrand 4 2. Tony West 3
3. Tony Martinez 3 3. Joey ten Berge 3
4. Roy van den Berg 3 4. Jeroen Jorissen 3
5. Stefan Fabrie 1 5. Roy Hamers 2
6. Marc van de Goor 0 6. Ron Willemsen 0

Willy begon steeds sterker te spelen en werd eerste omdat hij van Fabian won. Braulio was de draad kwijt en kreeg de triples en dubbels niet meer zo makkelijk gevonden als altijd. Ook Wagner was snel uitgespeeld. Als oud-winnaar van het toernooi en meervoudig finalist, op voorhand misschien wel favoriet. Maar zoals zo vaak, in het darten is niets zeker.

In de tweede winnaarspoule liet Mareno Michels zien weer helemaal op de weg terug te zijn. Hij won al zijn wedstrijden met tevens een 170 finish tegen Edwin Max. Edwin verloor op zijn beurt (nadat hij eerder op de dag een 9 darter miste op dubbel 12), van Dick van Dijk.

De resultaten van de 2e ronde:

1e Winnaarspoule punten   2e Winnaarspoule punten
1. Willy van de Wiel 3 1. Mareno Michels 5
2. Fabian Roosenbrand 3 2. Dick van Dijk 4
3. Steve West 2 3. Edwin Max 3
4. Braulio Roncero 1 4. Tony West 2
5. Robert Wagner 1 5. Mark Slegers 1

In de eerste halve finale voelde Dick zijn krachten duidelijk wegebben. Hij kreeg de triples niet meer gevonden. Willy daarentegen des te makkelijker. Met setstanden van 3-0 en 3-1 plaatste Willy zich voor de finale. Hierdoor stond vast dat er sowieso al een nieuwe winnaar zou komen (Dick was immers de laatste oud-winaar van 2001).

In de tweede halve finale liet Roosenbrand zien dat hij hard aan de weg aan het timmeren is. De ene na de andere 180’er vloog erin, waardoor Mareno simpelweg niet bij kon blijven. Met setstanden van 3-1, 3-0 ook een afgetekende overwinning voor Fabian.

De resultaten van de halve finales:

Willy van De Wiel - Dick van Dijk : 2 - 0
Mareno Michels - Fabian Roosenbrand : 0 - 2

The Grand Finale. Met stand-in mastercaller Joppe Bakens en schrijver Roy Hamers werd er een best of 5 sets, best of 5 legs gespeeld. Veel hoge scores en sterke finishes van beide spelers, zorgde voor de nodige sensatie. Willy was echter dodelijk op de dubbels en won met drie maal 3-2. Hierdoor voor het eerst sinds 2004 weer een Nederlandse winnaar.

Het resultaat van de finale:

Willy van de Wiel - Fabian Roosenbrand : 3 - 0

Om half 9 was ook de prijsuitreiking geweest. Met dank aan Frank Aelmans, voor de 15e keer organisator. Wederom een toptoernooi!

 

Door de ogen van ... Guido van Hoof

Twee kapotte knieën

Van kleins af aan ben ik altijd een voetballer geweest. Ik hield van de sport, de sfeer, het trainen en misschien ook wel het gezellig pintelieren achteraf aan de toog. Een paar kapotte knieën gooide echter roet in het eten en daarom zag ik noodgedwongen mijn carrière als rode duivel aan mijn neus voorbijgaan. (Dat idee had ik tenminste…)

15 jaar geleden ging ik daarom op zoek naar een andere sport. Die sport zou gezelligheid, ploeggeest, plezier en een ‘klein’ beetje tooghangen moeten samenbrengen. Zo vond ik al snel mijn gading in het darts. Wekelijks een wedstrijdje spelen in het stamcafé om de hoek leken me ideaal en uiteindelijk sloot ik me aan bij ’t Pluimpke, een dartsploeg in mijn dorpscafé. Ongeveer 14 jaar lang heb ik er samen met de ploegmaats het beste van mezelf gegeven. Elke vrijdag ene gaan drinken en een pijltje werpen, het was een gezellige tijd waarin we in de loop der jaren alle mogelijke titels en ereplaatsen veroverden die er te winnen waren. Het was vooral de gezelligheid waarom het ons te doen was, maar ook de competitiedrang, en meer nog, de drang om steeds beter te worden heeft ons uiteindelijk tot bij onze Noorderburen gebracht…
Men zegt altijd dat je moet stoppen wanneer je alles op sportief vlak bereikt hebt. Ook dit gevoel hadden wij. Onze ambitie reikte verder dan het provinciale niveau in België, dus we wilden wel eens verder komen dan de plaatselijke dorpscafés om de hoek. Het werd tijd om andere oorden op te zoeken en zo kwamen we, eerder toevallig, terecht in het Nederlandse Eindhoven. Café ’t Vonderke werd ons nieuwe “café om de hoek”. Een plaats waar de Hollandse gezelligheid nog echt voelbaar is. Er wordt nog echt gespeeld, de concurrentie is er sterk, en bovendien gaat de sfeer er niet verloren. Een café waar je een pint kan drinken met een goede speler, maar waar je even goed een pijltje gooit met een sympathisant. De winnermentaliteit is er tussen de verschillende darters soms echt te voelen, want de duels die er gedurende de Vonderke Ranking toernoois worden uitgevochten zijn vaak op het scherpst van de snee. Ook wij willen ons als Belgen maar al te graag bewijzen tegenover onze Nederlandse collega’s, en daarom geven wij ook steeds het beste van onszelf…
Volgens mij is het juist deze combinatie, van gezelligheid en de overwinningsdrang, die er voor ons, de bescheiden Kempenaren, voor zorgt dat we steeds weer richting Nederland te trekken. Natuurlijk stiekem hopend om met zoveel mogelijk punten ’s avonds weer huiswaarts te keren…

Guido van Hoof

 

Door de ogen van ... Roy Hamers

Beste darters en kijkers,

Toen ik op de laatste ranking zo goed speelde dat ik de koppels, de singels en de hoogste finisch won en uiteindelijk samen met Guido van Hoof ranking winnar werd vroeg Frank me een stukje te schrijven voor dit blad. Een stukje schrijven vond ik niet gemakkelijk maar ik zal het toch proberen, mijn naam is Roy Hamers, ik ben 20 jaar en dart al zowat mijn hele leven. De Vonderke Masters is voor mij het belangrijkste toernooi van het jaar, vorig jaar was de eerste keer dat ik mee mocht doen door me als 9e te plaatsen. Ik kwam toen in een poule met Tony West, Scott Waites, Joey ten Berge, Niels van Bragt en Jerroen Jorissen. De eerste partij tegen Scott Waites startte ik met een 12 darter, en daarmee was de trend gezet, ik verloor welliswaar al mijn partijen maar allemaal met 3-2. tegen Joey ten Berge kwam ik zelfs met 2-0 voor. Ik hoop dit jaar mijn zenuwen goed in bedwang te kunnen houden en ook een paar partijen te kunnen winnen. Met zoveel wereldtoppers zal dat niet meevallen natuurlijk, maar ik ga proberen de poule door te komen zodat ik volgend jaar niet mee hoef te doen aan de ranking toernooien. Bij het Vonderke rondlopen tussen al die topdarters is een heerlijk gevoel, en wat mij betreft het mooiste toernooi wat ik to nu toe heb meegemaakt, dat ook mijn team- en koppelmaat Ron Willemsen zich rechtstreeks geplaatst heeft doet me veel plezier. Dat wij als Eindhoven Dart met zes spelers bij de eerst tien zitten is voor mij ook iets om trots op te zijn, ik hoop dan ook dat er via de playoffs nog wat Eindhoven darters bij komen. Het café is na een grondige verbouwing elk jaar een ware darttempel, waar gezelligheid is en topwedstrijden plaatsvinden die je maar op weinig of geen kleine kroegtoernooien tegenkomt. Daarvoor verdienen Frank en Thea complimenten, elk jaar weer lukt het hen om wereldtoppers binnen te halen, die het hier zichtbaar naar de zin hebben. Ik hoop dan ook dat de wildcards naar aansprekende spelers gaan. Ik kijk erg uit naar de loting die waarschijnlijk op vrijdag 30 januari plaats vindt. Het lange wachten is voor mij op 30 november 2008 begonnen, ik zal blij zijn als het 1 februari is. Ik wens alle deelnemers veel succes en de toeschouwers veel kijkplezier.

Roy Hamers

 

Poule-indeling

De loting is verricht op vrijdag 30 januari 2009 om 20:00 uur in Café 't Vonderke.
De indeling van de poules is te zien onder Deelnemers.

 

Foto's

Foto's van Vonderke Masters 2009

 

Vonderke Masters in de media

Vonderke Masters in de media:

 

Uitslag van de Ranking

Eindstand Vonderke Ranking 2008-2009